In de Media

2020 AD Online 

Deurkruk Margo

Een deur openen zonder je handen te gebruiken? Heel nuttig tijdens de coronacrisis. De Rotterdamse kunstenaar Margo Ramp ontwierp haar Deurkruk Margo vorig jaar zomer al, niet wetende dat het nu wel heel erg van pas komt. Eigenlijk zou ze maandagavond op televisie te zien zijn geweest. Margo Ramp doet namelijk mee aan het nieuwe tv-programma Briljant! op RTL4, maar dat is vanwege de coronacrisis uitgesteld. ,,Mijn ontwerp is nu zo actueel dat ik het zonde vind om het niet openbaar te maken”, vertelt de 67-jarige Rotterdamse kunstenaar.

Ramp is gepensioneerd verpleegkundige en zag in haar werk dat veel mensen problemen hebben met de deurkruk. ,,Niet alleen omdat ‘ie vaak smerig is, maar ook omdat mensen soms letterlijk hun handen vol hebben of beperkt zijn in hun bewegingen omdat ze bijvoorbeeld artrose hebben. Met dit ontwerp kan het schoner, praktischer en veiliger’’, zegt ze. Eenvoudig

Ze ontwierp Deurkruk Margo, die met een eenvoudige pols- of elleboogbeweging is te bedienen waarna de deur opengaat. De Rotterdamse stuurde haar inzending in toen ze afgelopen zomer de aankondiging voor Briljant! voorbij zag komen op tv. Ze weet al hoe het programma afloopt, maar mag daar nog niets over zeggen. ,,Maar we zitten nu midden in de coronacrisis. Een deurkruk als deze komt goed van pas”, legt zij uit. ,,Veel mensen denken na over hygiëne. Zeker in openbare gelegenheden, zoals winkels en horeca, zullen we voorzichtiger worden. Dat moet ook wel, want we zijn best slordig zo heb ik vaak van dichtbij gezien. We moesten voorheen vaak lachen om die Chinezen met hun mondkapjes, maar zo slecht doen zij dat dus niet. Daar kunnen wij best nog iets van leren.” Ramp hoopt dat iemand haar ontwerp verder wil uitwerken en op de markt brengt. ,,Het zou fantastisch zijn als dat lukt, zeker nu we met zijn allen in deze vervelende periode zijn beland.” De Rotterdamse ontwierp ook nog een wc-schuifdeur.

 

 

 

 

Algemeen Dagblad 

3 April 2020

    

Terug naar boven